Een van de markantste punten op Sicilië is ongetwijfeld de vulkaan Etna. Vanaf een groot deel van het eiland te zien als het niet verstopt ligt tussen de wolken. 2 keer boften wij zelf met het weer: wolkenloos, en helaas was het 1 keer bewolkt. 2 keer zijn we in mei geweest en de paden naar de top van de Etna waren nog maar net sneeuwvrij. De 4W-bus bracht ons naar boven en we konden onze handen warmen aan de diverse plekken waar warme stoom uit de aarde ontsnapte. De omgeving van de Etna is ook prachtig met veel gestolde lava.
Maar in dit blog wil ik het niet zozeer hebben over de bekende highlights van Sicilië maar juist over enkele minder bekende, dus niet over Palermo, Erice, Siracusa en Taormina, niet over de tempels bij Agrigento of Selinunte en dus ook niet (meer) over de Etna.
1. De lappendekens
Rare titel? Het landschap van Sicilië bestaat heel vaak uit lappendekens. Allemaal verschillende tinten groen en later ook geel of zwart (van de aarde). Plantages en akkerbouw van groente en fruit waar wij normaal gesproken niet zoveel van op het land zien. Bekend zijn wel de olijfgaarden als mede de wijngaarden. Ook de vruchtbomen kennen we wel. Alhoewel het niet de appel- en perenbomen zijn uit de Betuwe, maar juist de citrusvruchten, granaatappels, perziken enz. Meer bijzonder zijn de cactusvelden of de meloenvelden die je tegen kunt komen als je de mooie route van Sciaccia via bijvoorbeeld SS624 naar het noorden neemt. Je moet maar eens de satellietkaarten van Google bekijken. En je ziet dat het Siciliaanse landschap uit aardig wat lappendekens bestaat. En dan hebben we het nog niet eens over de boeren die hun land beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Een nieuwe bron van inkomsten.
Vlieg je op Catania, dan zie je vanuit het vliegtuig de landerijen met haast in elke hoek een op een zwembad lijkend waterreservoir. Want droogte is een van de grootste vijanden voor de vruchtbare grond van Sicilië. Verder zien we ook velden met notenbomen. Vooral de pistachenoot is een gewilde noot die in talloze gerechten wordt bereid. Wat dacht je van pistachecroissant, een pistachepizza, of de welbekende canoli.
2. Mondello
Mondello noem ik ook wel het Zandvoort van Palermo. Het strand heeft er heel fijn zand. En dat is lang niet overal het geval op Sicilië: veel kiezel is wat we tegen zijn gekomen of zelfs zwart zand. Doordat Mondello enigszins in een baai ligt en het water heel langzaam diep wordt, is het water ook in mei prima om in te zwemmen wat betreft temperatuur. Erg mondain is de boulevard niet, maar een heerlijke ijskoffie kun je er natuurlijk wel krijgen. Over ijs gesproken: ze verkopen hier heerlijk schepijs en ook: een broodje schepijs. Gewoon een zacht bolletje witbrood met 1 of 2 smaken ijs daartussen. Bijzonder toch?
In Mondello vind je een leger aan straatverkopers die allemaal hetzelfde verkopen of althans proberen, van verse vis tot sieraden. Toch is het er goed vertoeven en dat weten ook de bewoners van Palermo die in 25 minuten met de bus bij deze mooie baai uitstappen. Maar andersom ook, als je in Mondello een accommodatie hebt gevonden, ga dan met de bus naar Palermo, want met de auto is het een gekkenhuis.
Op het strand is het een komen en gaan van masseuses, cocos- en andere eet- en drinkwarenverkopers, verkopers van sieraden, jurkjes, handdoeken, voetballen en alles wat je bent vergeten mee te nemen of al driedubbel hebt. De zon schijnt en de lucht is blauw, dus “ergert u zich niet, maar verwondert u slechts” . Dat geldt ook voor het verkeer. Een Siciliaan heeft in z’n ene hand z’n mobiele telefoon en met de andere hand toetert hij/zij. Hoe ze precies sturen is onduidelijk. Parkeren doe je gewoon waar je zin in hebt en je gooit ook gelijk je deur open. Driedubbel dik geparkeerd, geen probleem, twintig wachtende auto’s achter je ook niet. Kortom, iets anders dan we gewend zijn: “verwondert u slechts”.
3. Savoca
Als je het over Sicilië hebt dan ligt het woord maffia al gauw in de mond. Je komt niet om “The Gotfather” oftewel “Il Padrino” heen. Een deel van de film werd geschoten in het dorpje Savoca ten noorden van de badplaats Taormina. Het lijkt net of de filmset van toen nog aanwezig is. Datzelfde geldt voor Forza d’Agro, een oud dorpje, op een half uurtje afstand van Savoca, met vele smalle, steile straatjes. Samen met Savoca vervulde dit plaatsje een dubbelrol als stand-in voor Corleone, hetgeen al veel te modern was voor de opnamen. Behalve deze wereldberoemde film is Savoca ook nog bekend van een eigenzinnige kunstenaar die het halve dorp als tentoonstellingsruimte gebruikt, bijzonder dat dit nooit in gidsen wordt vermeld.
4. Riserva Naturale Orientata dello Zingaro
Sicilië kent verschillende nationale natuurparken. Deze is niet zo bekend, maar wel goed voor een leuke, mooie en lange wandeling. Het park ligt in de noordwesthoek van Sicilië bij Scopello. Langs het wandelpad diverse musea en tentoonstellingen afgewisseld met “spiaggia” waarbij je een flinke trap naar beneden moet nemen. Of een grot waarvoor je dan weer een zijpaadje bergopwaarts moet nemen. Trek gerust voor dit uitje maar een dag uit! Je kunt er komen via Scopello en de SP63, maar je kunt ook eerst helemaal naar de kaap (Cala Rossa) rijden via de SP16 en dan weer een stukje terug via de SP63.
5. Parco Regionale della Madonie
Als je in of in de buurt van Cefalù logeert, ontkom je natuurlijk niet aan een bezoekje aan dit oude stadje zelf. En terecht, maar de omgeving biedt ook veel moois, zo mooi zelfs dat de overheid er een ‘Parco Regionale’ van heeft gemaakt met de naam Madonie. Stadjes en dorpjes als Castelbuono en Isnello zijn de moeite waard om uit te stappen en de omgeving van de bijna 2000 meter hoge Monte di Carbonara is prachtig. Je kunt zelfs neer kijken op de indrukwekkende rotspartij “Rocco di Cefalù” die het gelijknamige stadje zo karakteristiek maakt. Hadden we het hiervoor over een lappendeken, het bijzondere aan het landschap van Sicilië is dat midden in die lappendekens ineens enorme rotspartijen/bergen kunnen staan.
6. EilandenPlaza
Ik doe natuurlijk Sicilië te kort door het noemen van enkele van de “niet-zo-bekende-highlights”. Maar gelukkig kun je terecht op Eilandenplaza voor meer informatie. Er komen mensen en bedrijven speciaal van Sicilië naar deze vakantiebeurs voor Corsica, Sardinië, Sicilië en Elba die plaats vindt op 3 en 4 februari 2018 in Rijswijk nabij de A4 en Station Rijswijk. De toegang is gratis.
Een gespecificeerde vakantiebeurs met kraampjes en stands die er echt toe doen. Je vindt hier de liefhebbers en ervaringsdeskundigen van Sicilië. De exposanten hebben hun expertise zorgvuldig opgebouwd samen met de eilandbewoners en zullen hun best doen om jou op een unieke manier kennis te laten maken het het eiland op een manier die grote reisondernemingen niet zouden kunnen.
Volg bijvoorbeeld één van de presentaties van een ervaren eilandganger die zijn of haar liefde voor het eiland met je deelt. Je hoort hier genoeg handige tips voor jouw volgende vakantie naar één van de eilanden! Ook kun je de lekkerste eilandgerechten proeven en kennis maken met nieuwe producten. Voor een gegarandeerd leuke middag boordevol informatie ga je dus naar de Eilandenplaza op 3 en 4 februari in de Broodfabriek in Rijswijk. Openingstijden van 10.30 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website.