Sicilië staat naast haar groene natuur, haar prachtige stranden en haar lieflijke dorpjes ook bekend om de rijke geschiedenis. Door de perfecte ligging van het eiland, was het een interessante plek om vanuit te handelen en dat bleef niet onopgemerkt. Mede daardoor kent Sicilië een bewogen geschiedenis, waarbij ze werd overheerst door meerdere volkeren. Tijd om eens in de geschiedenis van Sicilië te duiken!
De overheersing van de Grieken
De Grieken waren de eerste die het eiland onder de duim kregen. Ze hadden lange tijd de macht over het eiland en hadden veel invloed op kunst en architectuur. Een voorbeeld van een van de meest bekende Griekse invloeden op het eiland is de Valle dei Templi, ofwel de Vallei van de Tempels. Daarnaast vind je de Griekse invloed ook nog terug in hun theaters, die ze verspreid over het eiland bouwden.
De tijd van de Romeinen
Na een lange overheersing van de Grieken veroverden de Romeinen het eiland. De Romeinen gebruikten Sicilië vooral voor het verbouwen van graan, maar verder vonden ze het eiland niet zo interessant. Hierdoor is er minder pure Romeinse invloed te vinden. De Romeinen vonden het echter wel belangrijk dat de bestaande Griekse tempels en theaters werden aangepast aan de Romeinse cultuur. De Romeinen brachten daarnaast ook het christendom naar Sicilië. Hier is veel invloed van te zien, bijvoorbeeld door het bouwen van kerken. Bovendien kan je op het eiland de catacomben van de christenen vinden. Catacomben zijn ondergrondse begraafplaatsen van de Romeinen. Onder de grond bevindt zich vaak een doolhof van gangen en in de wanden werd een rustplaats voor de doden uitgehakt.
De invloed van de Arabieren en de Normandiërs
Toen het Romeinse Rijk viel, werd Sicilië overheerst door de Arabieren. Zij maakten Palermo de hoofdstad van Sicilië en in deze tijd bloeide het eiland helemaal op. Er was veel landbouw en handel waar geld mee verdiend werd. De Arabische invloed is te zien in veel kathedralen en kerken op het eiland. Na de Arabieren viel Sicilië in handen van de Normandiërs. Zij bouwden forten en kerken. Een bekend kasteel is het kasteel van Erice, waar je een mix van culturen kan vinden. Bovendien is de Dom van Monreale een mooi voorbeeld van de Arabische en Normandische architectuur.
In 1860 hoorde Sicilië officieel bij Italië, waar het tot op de dag van vandaag nog steeds bij hoort. Omdat Italië geen prioriteit had om te investeren in het eiland, zijn hier nog zichtbare gevolgen van. Het eiland kent nog steeds armoede. Door het oplopende toerisme wordt er steeds meer geïnvesteerd in bijvoorbeeld de infrastructuur, om het de toeristen zo gemakkelijk mogelijk te maken.