Wanneer je op vakantie gaat naar Italië weet je één ding zeker. Je gaat hier heerlijk eten. En ondanks dat we in Nederland al veel van de Italiaanse keuken hebben overgenomen, blijft het leuk om de lokale gerechten te ontdekken en te proeven. Daarom heb ik in dit blog een aantal typische Siciliaanse gerechten op een rijtje gezet.
Zoetekauw
Sicilië staat bekend om haar dolci. Dus wanneer jij ook zo van zoetigheid houdt, ben je in Sicilië zeker op de juiste plek. Je hebt waarschijnlijk wel eens van cannoli gehoord, het gerolde koekje gevuld met ricotta. Het is het meest bekende toetje uit de Siciliaanse keuken en iets wat je zeker eens gegeten moet hebben.
Foto: Tesa Robbins via Pixabay
Een ander heerlijk zoet toetje is de cassata. Dit is een taart die bestaat uit cake laagjes gevuld met gezoete ricotta en marsepein en versierd met gekonfijte vruchten en slagroom. Ja, de Sicilianen houden ontzettend van zoetigheid!
Foto: Ulrike Leone via Pixabay
Brioche con gelato
Een brioche wordt vaak met een caffè bij het ontbijt gegeten. En ondanks dat het zoete wittebrood oorspronkelijk uit Frankrijk komt, is deze variant toch echt typisch Siciliaans. Hier kom je namelijk de brioche con gelato tegen. De combinatie van het zoete broodje en Italiaans ijs is echt heerlijk!
Even tussendoor
Zin in wat minder zoete dingen? Probeer arancini! Deze gevulde rijstbal heeft veel varianten, maar is meestal gevuld met ragout, mozzarella, tomatensaus en doperwten. Arancini behoren zeker weten bij mijn favoriete tussendoortjes.
Foto: Ulrike Leone via Pixabay
Pane e panelle
Ben je in Palermo? Dan moet je zeker het populaire pane e panelle proberen. De panelle zijn dunne, gefrituurde deegplakjes gemaakt van kikkererwtenmeel. Deze worden o.a. op straat verkocht en gegeten tussen een broodje.
Sfincione
Weleens gehoord van een Siciliaanse pizza? De sfincione is eigenlijk geen pizza maar een focaccia (luchtige broodlaag), die wordt belegd met tomaten, uien, ansjovis en caciocavallo (kaas). Bestel een stuk van de sfincione en genieten maar!
Lekker smullen
Natuurlijk heeft Sicilië niet alleen maar kleine gerechten. Neem bijvoorbeeld de pasta con le sarde. Een heerlijke pasta met fijngesneden sardientjes en ansjovis. Bij de traditionele pasta wordt bucatini, een dikkere spaghetti, als pastasoort gebruikt.
Foto: Victorie Aleksandrova via Unsplash
Een ander erg bekend Siciliaans gerecht is caponata. De gefrituurde groenten worden vaak als antipasto gegeten. Caponata bestaat uit gefrituurde aubergine en paprika gemengd met olijven, kappertjes, selderij en azijn.
Net zo’n trek gekregen na het lezen van dit blog als ik had bij het schrijven? Gelukkig hoef je niet meteen de eerste vlucht naar Sicilië te boeken om al dit lekkers te proeven. (Wat stiekem natuurlijk geen straf zal zijn). Op het internet zijn genoeg recepten te vinden om zelf de typische Siciliaanse gerechten te maken. Ik ga in ieder geval snel aan de slag!