Strategische ligging
Veel eilanden hebben een identiteit die deels bepaald wordt door de ligging, omringd door de zee. Dat is in het geval van Sicilië zeker aan de orde. Op de kaart is duidelijk te zien hoe dicht het eiland bij het Afrikaanse continent ligt. De afstand tussen Tunesië en Sicilië is maar 150 kilometer. Door deze strategische ligging heeft het eiland vele overheersers gekend.
Overheersing door veel verschillende volken
Onder andere de Grieken, Carthagers, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en Normandiërs hebben het eiland in handen gehad. Al deze volkeren hebben hun stempel op de Siciliaanse cultuur gedrukt. Dat is zichtbaar in de architectuur van veel historische gebouwen, de invloeden zijn te vinden in de bevolking en de taal, maar is ook te proeven in de typisch Siciliaanse gerechten. De Romeinen bijvoorbeeld introduceerden harde tarwe op het eiland en dat was een goede basis voor pasta. Het ijs waar Italië zo bekend door is geworden heeft zijn oorsprong op Sicilië. Het schijnt dat de Arabieren met sneeuw van de Etna begonnen zijn met het maken van ijs.
Rebelse mentaliteit
Eilandbewoners zijn vaak onafhankelijk en rebels. Door de vele overheersers hebben de Sicilianen een onafhankelijke mentaliteit ontwikkeld. Ook een duidelijke rebelsheid kan men de Sicilianen niet ontzeggen. Sicilië is werd pas in 1861, na volksraadpleging, onderdeel van het toenmalige Koninkrijk Italië. Eerder hadden diverse Europese koningshuizen de scepter over Sicilië gezwaaid. Ondanks die aansluiting bij Italië voelen de Sicilianen zich vooral Siciliaan en dan pas Italiaan. Italië heeft altijd het meeste geld naar het noorden laten vloeien en daardoor voelt het nog steeds arme Sicilië zich achtergesteld en minder verbonden met het vasteland.
Oorsprong van de maffia
Dat rebelse komt naar voren in de invloed van de maffia. De invloed van de bekende en beruchte Casa Nostra stamt al uit de periode van na 1861, toen de Italiaanse overheid het Siciliaanse belastinggeld op het vaste land uitgaf. Uit wraak ontstond er corruptie en nam men het heft in eigen handen.
Komt er dan eindelijk een brug?
De nieuwe rechtse regering die in 2022 is aangetreden heeft besloten een eind te maken aan onafhankelijke ligging van Sicilië. Tot op heden is Sicilië alleen maar bereikbaar per boot en vliegtuig, maar in 2032 moet de hangbrug voor auto- en treinverkeer over de Straat van Messina klaar zijn. Een belangrijke stap die Sicilië voor altijd aan het vasteland verbindt.
Romeinen wilden een drijvende brug
De Romeinen hadden al plannen voor een drijvende brug. Het laatste plan uit 2006 ging wegens chronisch geldgebrek in 2013 de ijskast in terwijl de eerste bouwwerkzaamheden waren gestart. Er was al 300 miljoen geïnvesteerd. Maar nu zijn de plannen concreet en gaat de bouw van de grootste hangbrug ter wereld, met een lengte van 3,2 kilometer, als het goed is deze maand van start. Volgens de regering is het doel tweeledig: economische voorspoed en het beperken van de invloed van de maffia.
Kritiek op het plan
Critici vragen zich af of het haalbaar is een veilige verbinding van te maken in een aardbevingsgevoelig gebied. Bovendien is het wegennet in Calabrië en Sicilië van erbarmelijke kwaliteit. De Sicilianen vragen zich af hoe hun wegennet al die extra auto’s moet verwerken. Dus moeten er nog miljarden extra uitgegeven worden aan verbeterde infrastructuur. Ondanks de tegenstand en twijfel over de haalbaarheid zet de regering het plan door.
Weerstand in Sicilië
Het onafhankelijke en rebelse Sicilië moet in ruil voor economische voorspoed in de tang van Rome. Sicilië vraagt zich af waarom die 12 miljard niet gewoon direct in Sicilië kunnen worden besteed. Ook in Calabrië, de punt van de laars, is men niet onverdeeld blij. Beide regio’s zouden deze miljarden als achtergestelde armste delen van Italië maar al te goed kunnen gebruiken. En zonder die megalomane brug zou Sicilië het diepgewortelde gevoel van onafhankelijkheid kunnen behouden.