Ik ben dól op Sicilië en laat de Italiaanse keuken nou ook nog eens toevallig mijn favoriete keuken zijn. Die combinatie is werkelijk perfect. A match made in heaven! Als jij, net als ik, ook ontzettend vrolijk wordt van heerlijke gerechten en Sicilië is dit artikel perfect voor jou. Met deze typisch Siciliaanse gerechten haal je het zonnige Italië in huis. Lees je gezellig mee?
Caponata
Een gerecht dat je wellicht al kent: Caponata. Dit is een traditioneel Siciliaans stoofpotje. Het wordt gemaakt van aubergines, tomaten en azijn. Deze zoet-zure salsa lijkt als je het ziet een beetje op ratatouille, alleen is de smaak wel degelijk verschillend. Sicilianen eten dit meestal voorafgaand aan het hoofdgerecht en serveren dit koud. Nu hoor ik je denken: “maar dat is toch minder lekker dan een warm gerecht?”. In dat geval kun je het ook warm bij de maaltijd eten. Dit wordt namelijk ook gedaan sommige Sicilianen zelf. Voor de perfecte combinatie eet je dit samen met brood, bruschetta of vis. Je leest hier hoe je Caponata zelf maakt.
Pasta alla norma
Bij dit gerecht gaat het water je absoluut in de mond lopen. Pasta alla norma is een traditioneel Siciliaans pastagerecht en net als bij Caponata zijn de belangrijkste ingrediënten aubergine en tomaten. Ook wordt hier basilicum gebruikt voor wat extra smaak. Om het een Siciliaans tintje te geven én voor een smeuïge samenstelling voeg je een beetje ricotta toe aan het gerecht. Op deze manier proef je het beste van Sicilië in je eigen huis. Extra fijn is dat het eenvoudig te maken is en daarnaast overheerlijk. Buon Appetito! Pasta alla norma ook maken? Klik hier voor het recept.
Insalata Pantesca
Nu de lente officieel is begonnen en de zomer zich over een aantal maanden aandient, is dit gerecht perfect. Insalata Pantesca is een overheerlijke salade die niet alleen makkelijk te bereiden is, maar ook nog eens super gezond. Je kunt deze zomersalade eten als bijgerecht of tijdens de lunch. Voeg een blik tonijn toe voor een wat stevigere maaltijdsalade. Deze salade bestaat naast aardappel ook uit tomaat, ui, olijven, kappertjes en wat kruiden. Een flinke scheut olijfolie mag ook zeker niet ontbreken als je dit gerecht thuis gaat proberen te maken. Officieel komt dit gerecht uit Pantelleria, wat tussen Sicilië en het Afrikaanse Tunesië ligt. Desondanks is het een gerecht dat zeer geliefd is op Sicilië. Je vindt het recept hier.
Welke van deze drie Siciliaanse gerechten ga jij als eerst maken?