Ervaar het ‘La vita è bella-gevoel’ op het zonovergoten cultuureiland Sicilië! Naast fijne stranden, tal van Romeinse amfitheaters, ruige natuurgebieden en betoverende steden, staat dit Italiaanse eiland bekend om de heerlijke Siciliaanse keuken. Naast de Italiaanse pastagerechten en pizza’s, kent de Siciliaanse keuken veel Arabische invloeden. Van de befaamde cannoli tot gefrituurde risottoballetjes: de lijst is eindeloos! Het geheim? De dagverse producten. Buon appetito.
De Siciliaanse keuken
De Siciliaanse keuken heeft de basis van de Italiaanse keuken, maar dan net iets ruwer en wat gekruider dan de Italiaanse cuisine. De menukaart staat vol op het eiland verbouwde producten en vissen uit de Middellandse Zee. De tonijn, sardientjes en verschillende kazen rijzen haast de pan uit. Daarnaast is Sicilië de grootste wijnregio van Italië: hmmm!
Eetgewoonten op Sicilië
In Sicilië eet men zowel tussen de middag als ’s avonds later dan je waarschijnlijk gewend bent. Voor 20:30 schuiven de Sicilianen zelden aan tafel. Voor tussendoortjes struinen ze naar de markten van Palermo en Catania om Arancini (rijstballetjes gevuld met ragout) en panelli (koekjes van kikkerwertenmeel) te kopen. Wist je dat men langs de kust meestal vis en schelpdieren eet, terwijl in het binnenland meer vlees wordt gegeten, zoals lam, kip, geit en konijn?
Een handje vol Siciliaanse gerechten
1. Brioche met ijs
Wat?! IJs op een broodje? Geloof mij maar: het is heerlijk! Een brioche con gelato is typisch Siciliaans. Het lijkt misschien een vreemde combinatie, een zoet broodje met daarop ijs, maar na meerdere malen geproefd te hebben, droom je er haast bij weg.
2. Pasta con le Sarde
Deze pasta staat haast op elke menukaart. De pasta wordt vers bereid met ingrediënten als wilde venkel, rozijnen, pijnboompitten en natuurlijk sardientjes. De Sicilianen maken de pasta heerlijk op smaak met verschillende kruiden: aanschuiven maar!
3. Cannoli
Cannoli is vrijwel het bekendste nagerecht uit Sicilië. Het is een opgerold koekje dat gevuld wordt met gezoete ricotta. Deze zoete lekkernijen worden in allerlei variaties verkocht op het eiland. Zo bestaat er ook een variant waarbij de ricotta wordt vermengd met vanille, chocola, amandelen en poedersuiker: hmm!
4. Sfincione
Pizza mag en kan natuurlijk niet ontbreken in een Italiaans land. De typisch Siciliaanse pizza, de Sfincione, is een pizza met een dikkere korst die veel weg heeft van brooddeeg. Om deze reden wordt het ook wel gezien als een focaccia met beleg erop. In de provincie Siracusa wordt er zelfs een variant geserveerd waarbij de bodem wordt opgesneden en gevuld wordt met gedroogde ham en groente.
5. Gassosa
Geen gerecht, maar een typisch Siciliaans drankje dat een plek verdiend in dit blog: de Gassosa van Polara. Al sinds 1953 wordt dit drankje in Modica verkocht. Nog steeds wordt de limonade volgens decennia oud recept gemaakt. Waar het naar smaakt? Het heeft iets weg van 7-up. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de kleurrijke etiketten.
Wat is jouw lievelingsgerecht uit Sicilië?