Op vakantie gaan is altijd een van de leukste tijden van het jaar. Ten eerste kun je dagenlang van de zon genieten en heerlijk afkoelen in het water. Ten tweede is uiteten gaan altijd een feestje en vooral als er lokale specialiteiten op het menu staan. Op Sicilië zijn er veel lokale gerechten die je niet mag missen. Lees je mee welke dit zijn?
1. Caponata Siciliana
Caponata Siciliana bestaat uit een heerlijke auberginestoof bereid met kappertjes, kruidenolie, olijven, selderij, tomatensaus en kruiden. Dit gerecht is zeer bekend onder de locals en ieder maakt het op z’n eigen manier. Sommigen voegen sardientjes toe, maar de meesten hebben dit gerecht het liefst vegetarisch en lauwwarm geserveerd. Een heerlijk gerecht voor bij de aperitivo of het hoofdgerecht.
2. Pasta alla Norma
Het is een zeer simpele pasta, maar daarom zeker niet minder lekker! Pasta alla Norma komt oorspronkelijk uit Catania. Het is een kort gekookte pasta met als toevoeging van aubergine, tomaten, geraspte ricotta en basilicum. Dit gerecht is zeker een must try en super smaakvol.
3. Arancini
In voor een snack? Probeer de Arancini. Dit gerecht bestaat uit een bolletje gemaakt van rijst met daaromheen broodkruimels. Soms worden er ook erwten, mozzarella en ragout aan toegevoegd voor een echte smaakbom. Uiteindelijk wordt dat bolletje gefrituurd en is de snack klaar. Krijg jij hier ook al direct zin in?
4. Granita
Op een hete zomerdag op zoek naar verkoeling? Probeer dan zeker de granita uit. Dit is een dessert gemaakt van water (semi-bevroren), suiker en smaakstoffen/vruchtensap. Vandaar dat het ook vergelijkbaar is met sorbetijs. Zo kan er op een hete zomerdag ijs gegeten worden op een ietwat gezondere manier. Een ijsje kan in ieder geval nooit kwaad!
5. Sfincione
Zin in een pizza? Dat kan zeker in de Siciliaanse stijl. Dit wordt vaak een ‘pizzataart’ genoemd. Je kan deze pizza bij vele kraampjes op straat halen. De pizza wordt gegarneerd met uien, kaas en champignons, maar je kunt ook kiezen voor andere toppings. Een lekkere snack voor tussendoor of als lunch.
6. Cannoli Siciliana
Als je aan een dessert moet denken op Sicilië, dan is de cannoli het eerste wat in je opkomt. Aangezien dit een van de bekendste zoetigheden van Sicilië is. Een cannoli is simpelweg een opgerold koekje gevuld met ricotta. De Sicilianen eten dit gerecht het liefst zo simpel als maar kan. Desondanks doen ze hier vaak geraspte chocolade over en mengen ze gekonfijte sinaasappel door de ricotta. Daarnaast maken sommige kraampjes dit gerecht ook in andere smaken. Neem er een paar mee voor bij de thee en koffie.
Heb je nu ook zin om uiteten te gaan op Sicilië?